autograf.hr

novinarstvo s potpisom

  • Naslovnica
  • Kolumne
    • 2. STRANA MOZGA
    • 45.PARALELA
    • ADVOCATA DIABOLI
    • ALLEGRO BARBARO
    • Arhiva – VRIJEME SUODGOVORNOSTI
    • A/TEOBLOGIJA
    • BALKANSKI AMBASADOR
    • BELEŽNICA
    • BEO DIJAGNOZE
    • BEZ ŠALABAHTERA
    • BEZIMENE PRIČE
    • BITI ILI NE BITI
    • BUDIMO PAMETNI
    • CITADELA
    • CRNA OFCA
    • CSI: MULTIPLEX
    • DEMOCROACIA
    • DISIDENCIA CONTROLADA
    • DRITO!
    • EJRENA
    • EKUMENA
    • FILIPIKE
    • ESHATON
    • GLOBALNI KAOS
    • HASHTAG BOSNA
    • HERETIČKI PABIRCI
    • HOMO VITRUVIUS
    • HORIZON CROATIA
    • IMAM PRAVO
    • IMPRESIJE I VARIJACIJE
    • INTER(N)ALIA
    • ISTOČNO OD RAJA
    • IŠAH
    • IZ PRIJESTOLNICE (KULTURE)
    • IZ ZEMLJE SNOVA
    • IZVJESNA ZAJEDNICA
    • KAVA BEZ ŠEĆERA
    • KNJIGE I DRUGI DOJMOVI
    • KONTRAPUNKT
    • KOZMOPOLITEIA
    • KULT NEREAGIRANJA
    • LJUBLJANSKI ZVON
    • LJUDSKO PRAVO
    • LJUTA PAPRIKA
    • MAŠKARADA
    • MILLENIUM
    • MNEMOZOFIJA
    • NA KAUČU
    • NA KRAJU PAMETI
    • NADA I ODGOVORNOST
    • (NE)MIRNA BOSNA
    • NEVINOST BEZ ZAŠTITE
    • NEZDRAVO DRUŠTVO
    • NIJE DA NIJE
    • NJEGOVIM STOPAMA
    • OBADANJA
    • OD KNJIGE DO KNJIGE
    • ODJECI VLADANJA
    • OKLOP OD PAPIRA
    • OPRAVDANO ODSUTAN
    • OPSERVATORIJ SARAJEVO
    • PANDECTA
    • PANORAMSKE PERSPEKTIVE
    • PARRHēSIA
    • PISMA S TREĆIĆA
    • PLUS ULTRA
    • POBRATIMSTVO LICA
    • POGLED S LIJEVA
    • POLITIKE SUOSJEĆANJA
    • POLUPJESNIK I BOLESNIK
    • POROK PRAVDE
    • PRAŠKA PRIZMA
    • PRAVIČNA BUDUĆNOST
    • PRESUMPCIJA UMNOSTI
    • PRIJE POVRATKA
    • PRODUŽECI
    • PROMETEJEVE FIGURE
    • QUIETA MOVERE
    • RAZUM I OSJEĆAJI
    • REALISTIČNA UTOPIJA
    • REI SOCIALIS
    • RELACIJE NEODREĐENOSTI
    • REVOLUCIJA NJEŽNOSTI
    • REZOVI I MIRENJA
    • ROGOBORENJA
    • ROMANIN PETERAC
    • RUBNI ZAPISI
    • RUTA BORISA PERIĆA
    • S PUPKA SVIJETA
    • SEL@M
    • SIZIFOVE POSLANICE
    • SJEĆANJA
    • SLOBODNI ZIDAR
    • SOFIJINA KATEDRA
    • SUBOTOM UZ KAVU
    • SUNCEM U ČELO
    • ŠTO ZNAM, TO I VIDIM
    • SVJEDOČANSTVO
    • SVJEDOK SVJETLA
    • SVJETLOPIS
    • TERRA SEXUALIS
    • UMJESTO ZABORAVA
    • UNDER COVER
    • USTAVNI REFLEKTOR
    • UVIK KONTRA
    • UZVODNO PLIVANJE
    • VITA CROATIVA
    • ŽIVJETI U HRVATSKOJ
    • VLAŠKA POSLA
    • VOANERGES
    • VRIJEME I VJEČNOST
    • ZIMSKO LJETOVANJE
    • ZLATNI REZ
    • ZONA SUMRAKA
  • OSVRT
  • ODJECI
  • INTERVJU
  • ORBI ET POPULIS
  • Kultura
    • BEZ RIJEČI
    • CSI: MULTIPLEX
    • CSI Vladimira C. Severa
    • DRITO!
    • EX LIBRIS D. PILSEL
    • ISTOČNO OD RAJA
    • KNJIGE I DRUGI DOJMOVI
    • KNJIŽEVNE PUZZLE
    • Moderna vremana info
    • OBAVEZNA LEKTIRA
    • OD KNJIGE DO KNJIGE
    • OGLEDI
    • RUTA BORISA PERIĆA
    • SCRIPTA MANENT
    • ZIMIN NOĆNI IZBOR
  • ABRAHAMOVA DJECA
  • FELJTON
  • Tko smo
    • O nama
    • Impressum
    • Kontakt
    • Etički kodeks
  • Prijava
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Kako osigurati vjerodostojnost istraživanja o prehrani

Autor: Nataša Antoljak / 16.09.2023.

Nataša Antoljak

Većina građana dosta vremena posvećuje hrani, a kod nas se to dovelo do visoke razine uživanja u popriličnim količinama mesa uz ostale delicije, priloge i različito servirane obroke. Nikada, međutim nije bilo toliko razlika u kvaliteti onoga što se svakodnevno unosi u organizam.

Jedni gotovo u pravilu jedu ono što im dostavljači brze hrane donose iz kuhinja za koje često ni ne znaju gdje su ni da uopće postoje. Drugi se preko tjedna hrane u obližnjim restoranima, a ako su sretni imaju vlastitu menzu u krugu radnog mjesta, ili donose od kuće pripremljen obrok. Umirovljenici jedu ili ono što sami pripreme ili su korisnici domova za starije pa tamo jedu obroke pripremljene na veliko.

Od davnina se o hrani razmišlja kao o izvoru zdravlja, a danas smo toga sve više svjesni. Postoje i mnogi koji su toliko ustrašeni raznim tekstovima o sadržaju knjiga koje svako malo upozoravaju kako nešto je ili nije zdravo ili da uzrokuje rak ili bolesti srca i krvnih žila, tako da se ne usude gotovo ništa jesti.

Takozvana službena medicina je u različitim desetljećima promovirala kojekakve preporuke za liječenje nekih bolesti ili pak za prehranu beba i male djece, odnosno općenito djece za vrijeme odrastanja.

Tako se šezdesetih preporučalo ispijanje mlijeka za liječenje ”čira” na želucu, a kasnije se to smatralo štetnim jer nakon kratkotrajnog poboljšanja, izaziva pojačano stvaranje želučane kiseline. Kamilica je lijek za liječenje brojnih bolesti i umirenje prije spavanja, a pileća juha zaista prija onome tko ima neku virozu ili se oporavlja od bolesti. Žumanjak umućen s malo šećera davao se za ”jačanje” organizma, a jogurt i kiselo mlijeko za probavne probleme. Maslinovo ulje se općenito smatra izvorom zdravlja ne samo kao namirnica nego i za njegu kože.

Osamdesetih i devedesetih prošlog stoljeća hajka je bila na svinjsku mast pa su se počele uzgajati svinje s potpuno smanjenim udjelom masti, a o ulju i namirnicama kao izvoru kolesterola da ne pričam.

Danas se nastoji doći do namirnica koje nisu samo kvalitetne nego su domaće proizvodnje, ali ne masovne nego one koja je rasla u obližnjim OPG-ovima po mogućnosti bez ”prskanja”. No i na tržnicama dominiraju namirnice iz masovne proizvodnje koje možda lijepo izgledaju, ali imaju slab ili nikakav okus ili miris, pa svi koji su prešli pedeset godina znaju da to nije ono isto što smo jeli nekada.

U prehrani novorođenčadi, šezdesetih se zbog proizvodnje prilagođenog mlijeka sve više žena obeshrabrilo za dojenje ili su barem nalazile da im je to jednostavnije (iako nije!) pa još i danas osjećamo posljedice toga da nedovoljan postotak žena doji.

Tijekom desetljeća različite su preporuke davane za dohranu za bebe – nekada se započinjala s tri mjeseca, sada sa šest, a nakon što se strogo ograničavalo citrusno voće i kikiriki te orašasti plodovi, sada se zagovara raniji početak jer se pokazalo (pokus na cijelim generacijama!?) da je s kasnijim uvođenjem sve više alergija u djece.

Mogla bih tako nabrajati brojne promjene u preporukama, no tada bi zdravstveni radnici koji daju te preporuke potpuno izgubili vjerodostojnost. Među ljudima koji su laici, često se može čuti komentar kako su dobili neku preporuku od liječnika u vezi prehrane te da si oni to ne mogu priuštiti ili pak da oni (liječnici) ionako ništa ne znaju.

Danas se sve više nameću nutricionisti koji su završili određene različite više ili visoke škole i koji diljem svijeta objavljuju tekstove ili snimaju priloge u kojima daju preporuke koje se tiču zdravlja. No nikada nije bilo više lažnih ili tobožnjih dokaza koji se objavljuju u raznim znanstvenim medicinskim i drugim publikacijama u području nutricionizma.

Da ne bude zabune, jako cijenim rad nutricionista, osobito za izradu pravilno uravnotežene prehrane bolesnika oboljelih od raznih bolesti, posebice onih koji se liječe ili oporavljaju od teških bolesti. Uz inženjere (po novome magistre) prehrambene biokemije oni najviše znaju o prehrani.

Ovdje želim ukazati na ogroman problem s kojim se i oni susreću u tom radu jer ovise o rezultatima istraživanja koja uvelike nisu vjerodostojna. Ako upišete u tražilicu pitanje o toj vrsti istraživanja dobije se sljedeći odgovor: istraživanja o prehrani često su nepouzdana jer se gotovo sva temelje na opservacijskim studijama, koje su neprecizne, nemaju kontrolu i ne slijede eksperimentalnu metodu.

Ako si netko može predočiti koliko su složena i dugotrajna eksperimentalna istraživanja lijekova pri čemu su strogo poštovani uvjeti i faze tih istraživanja, lako je zaključiti kako je velik problem provedbe istraživanja o prehrani.

Naime, unosimo razne namirnice, njihove kombinacije, različit je način pripreme, a uz to još unosimo osim vode kojekakve druge tekućine – vino, sokove, čajeve, gazirana pića itd.

U jednom radu su komentirali problem kvalitete i znanstvenog pristupa nutricionističkih istraživanja tako da bi jednu generaciju djece trebali podijeliti na skupine od kojih bi jedni cijelog života jeli i pili jedno, a drugi drugo i tada bi se procijenili zdravstveni ishodi nakon 60 do 70 godina. To je nemoguće i neizvedivo.

Većina istraživanja su prosječna što znači da se na odgovarajućem slučajno odabranom uzorku ljudi provede anketiranje i obrade se odgovori na pitanja vezana uz određene namirnice, začine, količinu ili način pripreme koje pojedinci uzimaju na tjednoj ili dnevnoj bazi.

Sigurno je svatko od čitalaca nekada ispunjavao takav upitnik i možete se sjetiti da je bilo vrlo teško precizno odgovoriti, na primjer, koliko solite hranu te koliko voća dnevno jedete. U takvim anketama točnije odgovore će dati određene skupine ljudi, a odgovori su u velikoj vezi s kupovnom moći pojedinaca, odnosno s ekonomskim statusom.

U takvih osoba postoje brojni drugi razlozi zbog kojih oni mogu u trenutku istraživanja ili tijekom istraživanja (ako je prospektivno) bitno utjecati na zdravlje. Jedan od bitnih faktora je dostupnost zdravstvene zaštite i zdravstvena pismenost i razina znanja općenito. U državama gdje su socijalne razlike manje, ovakvo istraživanje može biti vjerodostojnije.

Osobit interes je bio i još uvijek se provode istraživanja vezana za unos soli i nastanak bolesti srca i krvnih žila, odnosno na vrijednosti krvnog tlaka. U tim istraživanjima je bilo dosta onih u kojim se neprecizno procjenjivao unos temeljem izjave svakog ispitanika. Mnoga od tih istraživanja nisu uzimala u obzir druge činitelje koji mogu utjecati na rezultat, a mnoga su se bavila samo skupinom ispitanika koji su uzimali prekomjerne količine soli.

Naime, većina nas ponekad jede slane namirnice poput pereca, suhomesnatih proizvoda ili usoljene ribe. No to neće utjecati na zdravlje. Oni koji tako jedu svakodnevno, imat će češće neke posljedice poput povišenog krvnog tlaka.

Mnoga dugotrajno provođena istraživanja su pokazala da između uzimanja uobičajenih količina soli i manje slane prehrane nema razlike u doživljenju očekivanog trajanja života dok su druga pokazala da ima razlike u ishodu onih koji su oboljeli od povišenog krvnog tlaka ili infarkta, a uzimaju veće količine soli u odnosu na one koji tu količinu smanje.

S druge strane, još se ne zna kakve posljedice po zdravlje će imati smanjen udio soli u prerađenim mesnatim proizvodima poput sala ili šunke u ovitku jer je sol odličan konzervans pa bi se moglo očekivati brže kvarenje tih namirnica, a ako ih netko pojede može dobiti infekciju probavnog sustava.

Slična je situacija s istraživanjima o kolesterolu ili općenito masnoćama u prehrani. Tako je 2018. godine objavljen rad u kojemu su sažeta razmatranja skupa ”Znanstvena strogost i konkurentski interesi u različitim istraživanjima prehrane” i definirani strogi kriteriji prema kojim bi se trebalo provoditi takva istraživanja i donositi zaključci. Osim toga se raspravljalo o različitim sukobima interesa, jer su mnogi istraživači imali brojne skrivene veze s različitim dijelovima prehrambene industrije.

Svima nama je jasno da se tu radi o daleko opasnijim po građane vezama, a za one koji od toga imaju korist riječ je o daleko većoj zaradi nego je to u farma industriji. Jer, svi mi moramo jesti, pa ako neki proizvođač propadne jer treba izbjegavati namirnice ili proizvode koje prerađuje, jasno je da to više nećemo moći konzumirati iako možda uopće ne uzrokuju nikakvu bolest.

Primjer su svinje koje su uzgajane s malo masti da bi se sada izmijenile spoznaje i ustvrdile da su umjerene količine zdrave za jelo. No sada je teško doći do svinja koje su s uobičajenom količinom masti jer se nisu uzgajale. Slično je i sa sjemenjem povrća i voća koje je nestalo tijekom godina.

Ima i obrnutih primjera u kojima upravo industrija financira istraživanja koja donose znanstvene istine. Takav je primjer javno-privatnog partnerstva koje koristi znanstveno istraživanje provedeno o transmasnim kiselinama.

Transmasne kiseline su izvorno dodane u hranu u industrijskoj proizvodnji. Do kasnih 1980-ih predviđali su da će to biti zdravija alternativa zasićenim masnim kiselinama. Nakon što su rezultati kliničkih ispitivanja osporili ovo stajalište 1990. godine istraživanjem su dokazali da transmasne kiseline povećavaju rizik od razvoja srčanih bolesti štetnim utjecajem na kolesterol u plazmi.

Neki članovi privatnog sektora uskočili su u obranu transmasti, vjerojatno kako bi zaštitili svoje komercijalne interese, ali usprkos tome pošteno izvješćivanje o nalazima koje je financirala industrija vjerojatno je pružilo najuvjerljivije dokaze protiv transmasnih kiselina.

Zbog svega toga nužno je razumjeti da na jednak način treba pristupati istraživanjima o prehrani kao i ostalim istraživanjima lijekova i medicinskih postupaka jer hranu i piće uzimamo svakodnevno od početka života te je strogost kriterija nužna.

Također je važno osigurati čestitost i visoku razinu znanja istraživača koji provode takva istraživanja neovisno o izvoru financiranja. Ako smo svi svjesni kompleksnosti problema, i znamo dobro tumačiti te kritički sagledati rezultate istraživanja moći ćemo građanima vjerodostojno davati preporuke za očuvanje zdravlja ili liječenje bolesti.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

  • Kako pomiriti privatizaciju s prednostima domova zdravlja
  • Hitno da hitnije ne može biti: ulagati u sustav zdravstva
  • Struka i javnost nakon pandemije
  • Djeca s rijetkim bolestima trebaju odmah skupe lijekove
  • Mi se zaista trudimo da nove doktore učimo čestitosti
  • Neka nam pandemija bude poticaj za ozdravljenje zdravstva
  • Edukacija i pregledi građana nužni za prevenciju i liječenje
  • Slučaj Matijanić – nesretan slijed događaja ili nešto drugo?
  • Zdravlje u RH sve više postaje roba dostupna mahom bogatima
  • Reforma zdravstva nije moguća bez reforme države

» Svi tekstovi ovog autora

Share this:

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Print

Filed Under: CITADELA Tagged With: CITADELA, Nataša Antoljak, nutricionizam, prehrana, vjerodostojnost

DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:

ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

VRIJEME SUODGOVORNOSTI - ostale emisije

Facebook

Facebook

Želite li primati naš newsletter?

Upišite svoj e-mail i pratite najnovije aktualnosti!

Postanite podupiratelj našega portala. Vi ste dokaz da možemo stvarati bolje društvo i da ponekad valja htjeti i nemoguće kako bismo dosegnuli moguće.

Molimo vas da pomognete Autograf.hr uplatom priloga na naš račun (kliknite ovdje).
Hvala vam!

VIDEO: VRIJEME SUODGOVORNOSTI

Drago Pilsel Argentinski roman

UPUTE

Pravila komentiranja
Pravila prenošenja sadržaja
Donacije i sponzorstva
Impressum
Kontakt

Copyright © 2023 | AUTOGRAF.HR | Izrada portala : Poslovna učionica d.o.o. | Tehnička podrška: 234 d.o.o. i Online Press d.o.o. | Log in

Mrežne stranice www.autograf.hr koriste kolačiće ("cookies") za napredniju funkcionalnost stranica, ugodnije posjetiteljevo iskustvo, te prikaza web bannera i drugih oglasa. Postavke korištenja kolačića možete kontrolirati i odrediti u vašem pregledniku mrežnih stranica ("web browser"). Ako se slažete s korištenjem kolačića na mrežnim stranicama www.autograf.hr molimo kliknite "Slažem se". Posjet i pregled mrežnih stranica na www.autograf.hr moguć je i bez korištenja kolačiča, no tada neće biti isporučene neke funkcionalnosti kojima kolačići upravljaju.
Slažem se
Polica privatnosti i kolačića

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT